Azerbaycan ve Türkiye'nin Katılımıyla UNESCO'nun Paris'teki Genel Merkezi'nde Nevruz Konseri Düzenlendi
Baharın gelişini müjdeleyen tabiat olayı olan ve büyük bir kültürel birikime ve zenginliğe dönüşen Nevruz, Moğolistan'dan Makedonya'ya kadar geniş bir coğrafyada her yıl gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart gününde kutlanmaktadır.
UNESCO ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 21 Mart'ın bütün dünyada kutlanan "Nevruz Günü" olarak kabul edilmesinin yanında Nevruz, 2009 yılında Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan'ın katılımıyla çok uluslu bir dosya olarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsilî Listesi'ne dâhil edilmiştir. Bu tarihten sonra Nevruz kutlayan ülkeler bir araya gelerek UNESCO'da çeşitli kutlamalar gerçekleştirmektedirler. Nevruz geleneğinin bu yılki kutlamaları kapsamında, Afganistan UNESCO Daimi Temsilciliğinin Koordinatörlüğünde Azerbaycan, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan ve Türkmenistan'ın katılımıyla millî yemeklerin sunulduğu "Resepsiyon" ve Azerbaycan ve Türkiye'nin katılımıyla "Nevruz Konseri" gerçekleştirildi.
UNESCO'nun Genel Konferans Genel Kurullarının yapıldığı 1 Nolu Salonda 19 Mart 2014 tarihinde saat 19.00'da Azerbaycan UNESCO Daimi Temsilciliği, Türkiye UNESCO Daimi Temsilciliği ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu'nun işbirliği ile gerçekleşen "Nevruz Konseri" her iki ülkeden katılan iki ayrı grubun verdiği ve yaklaşık 1200 kişinin izlediği Nevruz konulu türkü ve şarkılar konserinin takdimi Afganistan Daimi Temsilcisi tarafından yapıldı. Bu çerçevede Büyükelçi Mohammad Kacem Fazelly konuşmasında, Nevruz'un dünya üzerindeki en eski bayram olduğunu ve farklı coğrafyalarda farklı isimlerle kutlandığını ifade etti. Fazelly ayrıca, Nevruz'un Farsça 'yeni gün' Orta Asya'da dillerinde 'en ulu gün' anlamına geldiğini söyledi.
UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova adına Genel Direktör Yardımcısı Getachevv Engida tarafından yapılan konuşmada, Nevruz'un geleceğe dair ümit ve istekleri içinde barındırmasından dolayı taşıdığı önem vurgulanmıştır. Konsere ve sonrasında gerçekleşen resepsiyona UNESCO Nezdindeki Türkiye Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz'un yanı sıra çok sayıda UNESCO Nezdinde Daimi Temsilci ve seçkin bir davetli grubu katılmıştır. Konser sonrasında verilen Resepsiyonda Nevruz Kutlayan Ülkelerin Millî Mutfaklarını yansıtan ikramlar davetliler tarafından beğenilmiştir.
Konsere Türkiye adına Erkan Oğur, Murat Salim Tokaç, İsmail Demircioğlu, Dilek Türkan, Derya Türkan, Erdem Şimşek, Celal Sezer, Ali Fuat Aydın ve Cenk Güray katılım sağlamış, Türkiye coğrafyasındaki Nevruz öykülendirmesine ait bir repertuar icra etmişlerdir. Konserde aynı zamanda Azerbaycan adına da bir icra gerçekleştirilmiş, iki ülkenin eş zamanlı sundukları performans izleyiciler tarafından ilgiyle izlenmiştir.