Somut Olmayan Kültürel Miras ve Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı
(4 Haziran 2009, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Konferans Salonu)
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin işbirliği ile 04 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştirilen çalıştaya, Somut Olmayan Kültürel Mirasın çeşitli alanlarında faaliyet gösteren 105 Sivil Toplum Kuruluşu katılmıştır.
Toplantıda UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkanı ve Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Öcal Oğuz, İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Ekici, İhtisas Komitesi Raportörü Selcan
Gürçayır, üyeler Prof. Dr. Muhtar Kutlu, Prof. Dr. Nebi Özdemir ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Uzmanı Solmaz Karabaşa’nın sözleşme, sözleşme süreçlerinde STK’ların rolü ve akreditasyon şartları kakında sunumları olmuştur.
STK temsilcileri, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine akreditasyon konusunda ayrıntılı bilgi talepleri olmuş, bu konuda Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin başvuranlara danışmanlık yapması kararlaştırılmıştır.
Bu süreçte 5 Türk STK’sı UNESCO’ya başvuru şartlarını yerine getirerek Somut Olmayan Kültürel Miras Genel Kurulu tarafından sözleşmeye akredite edilmiştir.
UNİMA Türkiye Milli Merkezi, Akşehir Nasreddin Hoca Derneği, Buğday Derneği, Folklor Araştırmacıları Vakfı ve Uluslararası Mevlana Araştırmaları Vakfı tarafından yapılan akreditasyon başvuruları, Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi tarafından 2009 yılında kabul edilmiş ve Somut Olmayan Kültürel Miras Genel Kurulu tarafından2010 yılında onaylanarak kesinleşmiştir.
STK’ların akreditasyonu, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında oluşturulan 1) Temsili Liste 2) Acil Koruma Listesi 3) En İyi Uygulama Örnekleri Listelerine önerilen dosyaları incelene ve raporlandırma süreçlerini yürüten Danışsal Organ’a bölgelerini temsilen Hükümetlerarası Komite tarafından önerilmelerini ve görevlendirilmelerini sağlamaktadır.
Ayrıca akredite olan STK’ların Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin Hükümetlerarası Komite ve Genel Kurul gibi resmî toplantılarına katılma hakkı bulunmaktadır.